MISSA INTE ALLSÅNG PÅ SKANSEN TISDAG 12/8!

Helen Sjöholm och Peter Jöback framför duett från
supermusikalen ”Livet är en schlager” på ”Allsång på Skansen”

Nu är det klart att säsongsfinalen av ”Allsång på Skansen” kommer att gästas av två av landets mest älskade artister – Helen Sjöholm och Peter Jöback. Tillsammans framför de duetten ”Som skapta för varandra” från höstens stora musikal ”Livet är en schlager”, signerad Jonas Gardell och Fredrik Kempe.

Säsongsavslutningen av ”Allsång på Skansen” äger rum tisdag 12 augusti och direktsänds i SVT. Mindre än en månad senare skrivs ett nytt kapitel i svensk musikhistoria när Jonas Gardells och Fredrik Kempes musikal ”Livet är en schlager” får premiär på Cirkus i Stockholm. I huvudrollerna ser vi stjärnorna Helen Sjöholm och Peter Jöback, som nu 20 år efter ”Kristina från Duvemåla” återförenas. Den här gången för att spela det schlagertokiga syskonparet Mona Berglund och Candy Darling.

Helen Sjöholm
Rollen som Mona i ”Livet är en schlager” görs av Helen Sjöholm – en av Sveriges mest uppskattade och efterfrågade artister.

Helen fick sitt stora genombrott som Kristina i musikalen ”Kristina från Duvemåla” 1995 och tilldelades Thalia-statyetten för sin insats. 2002 fick hon Guldmasken för sin prestation i ”Chess” där hon spelade den kvinnliga huvudrollen. Hennes andra Guldmask erhöll hon för sin roll som Eliza Doolittle i musikalen ”My Fair Lady”. Helen har även spelat framträdande roller i ”Les Misérables”, ”Tolvskillingsoperan” och senast i ”Aniara”.

Utöver musikalroller har Helen spelat in ett flertal skivor, både solo och tillsammans med bland annat Benny Anderssons Orkester som med låten ”Du Är Min Man” låg på Svensktoppen i fem år. Hon har även medverkat i flera filmer. Debuten skedde 1999 i Richard Hoberts ”Där regnbågen slutar” och därefter har hon haft huvudroller i ”Såsom i himlen” och ”Simon och ekarna”, för vilken hon även Guldbagge-nominerades.

Peter Jöback

Rollen som Candy Darling i ”Livet är en schlager” görs av Peter Jöback – en av Sveriges starkast lysande stjärnor med världen som arbetsfält.

Det stora genombrottet kom som Robert i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal ”Kristina från Duvemåla” 1995. ”Guldet blev till sand” slog Svensktoppsrekord och Peter belönades med en guldmask. Sin andra guldmask erhöll han för sin hyllade rolltolkning som konferencier i ”Cabaret”, som han spelade både i Sverige och Danmark. Peter har varvat skivor och turnéer med roller i London’s West End, senast huvudrollen i världens största musikal, ”The Phantom of The Opera” under dess 25-årsjubileum 2012. Förra året gjorde Peter Broadway-debut som “The Phantom of the Opera” och han är en av endast fyra som gjort rollen och hyllats på båda sidor av Atlanten. Peter framträdde även som första svensk på anrika Tony Awards.

I höstas återvände han till Sverige för fjolårets upplaga av arenasuccén ”I Love Musicals”. Ett nyinspelat album med samma titel kom i september 2013 där låten “Annars vore jag inte jag” – från “Livet är en schlager” finns med. I december 2013 hade “Sweeney Todd” premiär på Stockholms Stadsteater och Peter Jöback hyllades i huvudrollen.


Supermusikalen ”Livet är en schlager”
”Livet är en schlager” är historien om den schlagertokiga Mona Berglund och hennes man Bosse, hennes bror, den gränsöverskridande Candy Darling och killen hon jobbar för, den cp-skadade David.

Människor så vanliga man kan bli när man döpt sina döttrar till Carola, Kicki, Lena Ph och Anna Book.

De lever sitt liv i Skarpnäck med drömmar som de måste klämma in mellan dagishämtning och lämning alltmedan dagarna går, blir till veckor och år.

Ända tills Mona råkar höra en sång som David har skrivit och i hemlighet skickar in den till Melodifestivalen – och blir uttagen till den stora finalen.

Över en natt blir hon den nya schlagerstjärnan, älskad, omskriven och omsusad. Det är egentligen bara ett problem.

Hon har inte berättat att det inte är hon som har skrivit låten och avslöjas det riskerar hon att förlora allt hon fått.

”Livet är en schlager” är berättelsen om en människa som håller på att vinna hela världen men förlora sin själ. En fruktansvärt rolig, rörande och omtumlande saga om solidaritet, om längtan efter att få va något mer än det som bara ögat ser – och förstås drömmen om en tonartshöjning och en jävlarimig refräng!

Musikalen ”Livet är en schlager” bygger på Jonas Gardells folkkära berättelse som vi tidigare sett som film, men till scenversionen har Jonas Gardell skrivit ett helt nytt manus. Han har även skrivit texter till musikalens samtliga låtar, som alla är nykomponerade av Fredrik Kempe.

Jonas Gardell regisserar ”Livet är en schlager” och i rollerna ser vi Helen Sjöholm, Peter Jöback, Jonas Helgesson, Johan Glans, Måns Möller, Katarina Ewerlöf, My Holmsten och Frida Westerdahl.

Musikalen får premiären torsdag 11 september 2014 på Cirkus i Stockholm.

”Livet är en schlager” produceras av Lifeline Management & Villman Produktion i samarbete med Universal Music Publishing.

7 Aug 2014